کف پای گود در سایت مرکز پزشکی درمانی نسخه به بررسی می پردازیم
کف پای گود Pes Cavus
افزایش ارتفاع قوس طولی داخلی و خارجی پا را کف پای گود می گویند. این عارضه نوعی اختلال در وضعیت طبیعی پاست که در آن قوس طولی پا افزایش می یابد و عموماً همراه با چنگالی شدن سایر انگشتان پاست.
عارضه مذکور از نظر علت شناسی انواع مادرزادی اکتسابی و ایدیوپاتیک یا علت نامعلوم دارد. همچنین کف پای گود از نظر اصلاح پذیری در دو شکل پای گود نرم و گود سخت یا تغییر شکل یافته مطالعه می شود.
کف پای گود نرم به کفی طبی، حرکات اصلاحی و ماساژ پاسخ مناسب تری می دهد، حال آنکه در کف پای سخت به دلیل برهم خوردن ساختارهای استخوانی چنین قابلیتی کمتر وجود دارد و نیازمند سایر شیوه های درمانی است.
علل
الف) انواع اکتسابی
1. کوتاهی بافتهای نرم داخل پا به دلیل فعالیتهای بیش از اندازه
2. کوتاهی تاندون آشیل
3. کوتاهی عضلات درشتنی ،قدامی بین استخوانی و دودی کف پا و ضعف
عضله باز کننده در از شست
4. گرفتگی یا فلج عضلات کف پایی به دلیل اختلالات عصبی- عضلانی
5. فلج یا ضعف عضلات دودی و بین استخوانی: که شایع ترین علت در زمان طفولیت محسوب می شود.
6. فلج عضلات خم کننده انگشتان که سبب به وجود آمدن وضعیت پای خم شده رو به بالا، در نتیجه انقباض عضله درشت نئی قدامی می شود. استخوان پاشنه به طرف بالا کشیده و استخوان های مچ پا زاویه دار می شوند.
7. استفاده از کفش های تنگ و جوراب های تنگ، موجب جمع شدن انگشتان و ایجاد تغییر شکل کف پای گود می شود.
ب) انواع مادرزادی
از علل این نوع می توان اسپاینا بیفیدا و میلودیسپلازی نخاع را نام برد.
ج) انواع با علل ناشناخته
این نوع از همه شایع تر و علت آن ناشناخته است. آن را هم می توان جزو انواع اکتسابی محسوب کرد.
تغییرات حاصله در اثر ضعف و فلج عضلات
در موارد فلج، به علت وضعیت پاشنه، سر استخوان های کف پایی، پا از مفصل بین استخوان های مچ پایی افتادگی خفیفی پیدا می کند و بافت های کف پایی به قدری کوتاه می شوندکه تغییر شکل به صورت ثابت می آید.
الف) فلج عضله خم کننده بلند انگشتان انقباض مخالفت نشده عضله رشت نئی قدامیف قسمت قدامی پاشنه را بلند می کند و قسمت جلو پا، از مفصل بین استخوان های مچ پا افتادگی پیدا می کند.
قوس عرضی قدامی کف پا در اثر فشار زیاد فشرده و محدب می شود. انگشتان در سطح مفصل کف پایی– انگشتی بازشدگی بیش از حد پیدا می کنند.
ب) فلج عضلات دودی و بین استخوانی فلج این عضلات به دنبال فلج اطفال مشاهده می شود و تغییرات در جهت عکس قسمت فوق به وجود می آیند.
عضلات دودی و بین استخوانی به عنوان عضلات همکار در عمل عضله خم کننده انگشتان دخالت دارند و در هنگام انقباض عضله خم کننده انگشتان در هنگام راه رفتن، باعث جلوگیری از خم شدن مفاصل بین انگشتی می شوند.
مراحل مختلف در تغییر شکل کف پای گود
تغییر شکل کف پای گود حالت پیشرونده دارد و در کودکان، درد به ندرت وجود دارد، چنان که شکایت اصلی کودک ممکن است از خرابی زود به زود کفش ها باشد.
1.تغییر شکل کف پای گود درجه یک در این مرحله شکایت اصلی این است که بچه در هنگام دویدن، بدون علت زمین می خورد و پایش به اشیای کم ارتفاع مثل لبه فرش گیر می کند.
ابتدا این تغییر شکل به کوتاهی وتر آشیل نسبت داده می شود. تنها علامت جسمانی در این وضعیت ضعف خفیف عضلات بازکننده است که به صورت عدم توانایی در بالا کشیدن انگشتان و اختلاف ناچیز در حجم عضلات پشت ساق پا است.
2.تغییر شکل کف پای گود درجه دو در این حالت، علاوه بر خم شدن خفیف قسمت جلو پا، انگشت شست در مفصل کف پایی- انگشتی حالت بازشدگی و در مفصل بین انگشتی حالت خم شدگی پیدا می کند.
کوتاهی وتر آشیل در این مرحله احساس می شود و تغییر شکل کاملا قابل مشاهده است. در این مرحله، اگر فرد مورد نپر کودک باشد، ممکن است دردی احساس نکند، ولی اگر مسن باشد، بعد از راه رفتن طولانی ، زیر سر استخوان های کف پایی درد احساس خواهد کرد.
3.تغییر شکل کف پای گود درجه سه انحنای قوس پا به طور قابل ملاحظه ای افزایش می یابد. تمام انگشتان حالت چنگالی پیدا می کنند و وتر آشیل کوتاه می شود.
بافت های نرم کف پا باز هم کوتاه تر می شوندو تمام انگشتان در مفصل کف پایی انگشتی به سمت بالا و در مفصل بین انگشتی به سمت پایین خم می شوند.
این تغییر شکل ها به صورت ثابت درمی آیند. فرد ممکن است از میخچه های دردناک شکایت کند.
4.تغییر شکل کف پای گود درجه چهار
در این حالت علاوه بر گودی کف پا و انگشتان چنگالی مفاصل بین استخوان های مچ پا و کف پا، در وضعیت نزدیک شده قرار می گیرند و موجب تغییر شکل پای چرخیده به داخل می شوند.
تغییر شکل در این مرحله از نوع ثابت دردناک است. در کنار خارجی پا، پینه می بندد و راه رفتن فرد سخت و دردناک می شود.
5.تغییر شکل کف پای گود درجه پنج این حالت تنها در افرادی مشاهده می شود که دچار فلج شده اند(معمولا در فلج اطفال). انگشتان کبود و سرد هستند و بافت های نرم پا دچار کوتاهی شده اند. قوس طولی همافزایش می یابد و فرد بسیار ناتوان می شود.
علائم و عوارض کف پای گود
این علائم و عوارض عبارتند از:
1.درد: به علت وارد شدن فشار اضافی به اتنهای استخوان های کف پایی، درد در انتهای آن بروز می کند. لازم به ذکر است که فرد در اوایل شکایتی ندارد، ولی با افزایش سن، درد و خستگی بروز می کند.
2.از بین رفتن قوس عرضی: در کف پای گود، قوس عرضی پا از بین می رود.
3.سر استخوان های کف پایی برجسته و پوست زیر آنها کلفت می شود.
4.قوس طولی پا عمیق تر از معمول است.
5.مفصل کف پایی– انگشتی بیش از حد باز می شوند.
6.وتر عضلات باز کننده در پشت پا برجسته می شود و پاشنه پا کمی به داخل می چرخد.
7.تغییر وضعیت انگشتان پا در کف پای گود:
الف)انگشتان ممکن است طبیعی باشند
ب)انگشتان ممکن است به طور شدید خمیده باشند و حالت چنگالی داشته باشند که همراه با بازشدگی بیش ازحد در مفاصل کف پایی- انگشتی و خمیدگی مفاصل بین انگشتی باشد.
8.کوتاهی پا در کف پای گود نسبت به پای طبیعی
9.عوامل ژنتیکی
برای مشاوره و درمان سریعتر میتوانید با شماره 02143682 در تماس باشید