آرتریت روماتوئید در سایت مرکز پزشکی درمانی نسخه به شرح می پردازیم
اساس تشخيص آرتریت روماتوئید
این عارضه یک بیماری سیستماتیک می باشد. علائم بیماری مبتنی است بر: بیحالی تب نقصان وزن بدن، تعریق یا اختلال حس (و یا هردو) در دستان و پاها، خشکی و جمود صبحگاهی مفاصل.
بیماری در موقع جایگزینی بیشتر از مفاصل کوچک شروع و پیشرفت بیماری باعث تغییر شکل و دفورمیتی مفاصل می گردد.
در رادیو گرافی: تغییرات مشخصی در محل اتصال مفاصل بهم مشهود است تست های خاص برای فاکتورهای روماتوئید اغلب مثبت است. علائم خارج از مفصلی شامل التهاب عروقی تحلیل پوست و عضلات، نودول های زیر جلدی، بزرگی غدد لنفاوی بزرگی طحال می باشند.
بررسی عمومی آرتریت روماتوئید:
آرتریت روماتوئید یک بیماری مزمن تورمی سیستمی است و علت آن هنوز مشخص نمی باشد. حد ابتلای بیماری در افراد حدود ۱ تا ۳ درصد جمعیت بوده و نسبت ابتلاء زنان به مردان سه بر یک می باشد.
معمولا شیوع ابتلاء بیماری حدود ٢٠ تا ٤٠ سالگی بوده. در مرحله حاد بیماری، وجود مایع در مفاصل و سایر علائم التهابی دیده می شود.
در مراحل آخر بیماری با ایجاد جمود همراه می باشد. بطور کلی در مرحله حاد یا مزمن، تورم انساج نرم اطراف مفاصل همیشه وجود دارد. در آزمایش آرتریت روماتوئید وجود ندول های زیرجلدی است.
یافته های بالینی:
علائم و نشانه ها در آرتریت روماتوئید :
شروع علائم تورمی دیده می شود، مثل ضعف، نقصان وزن، اختلالاتی مثل بیحسی و… و درد و خشکی مفاصل.
در مواردی شروع بیماری ممکن است بصورت حاد باشد که بعلت ضربه یا اعمال جراحی و عفونت مشخص شده باشد.
در اکثر موارد، شروع بیماری در مفاصل قرینه و همراه با تورم خشگی مفاصل و گرمی و درد می باشد.
اغلب درد و خشگی مفاصل صبح ها شدید بوده و بتدریج همراه با کار روزانه تخفیف پیدا می کند. ممکن است
این خشگی مفاصل در روزها، کمی شدت پیدا کند. بخصوص در اثر فعالیت زیاد که درد آن خیلی شدید است
علائم کمکی برای تشخیص
معمولا این خشکی مفاصل یک علائم کمکی برای تشخیص موارد حاد بیماری بوده و ممکن است در هر مفصلی دیده شود.
مثل مفاصل انتهائی انگشتان، مچ دست، زانو و مچ و انگشتان پاها. اگر ثانویه در یکی از مفاصل باشد مثل عارضه روماتوئید در اطفال معمولا ابتدای بیماری است.
ممکن است در اثر این اختلالات بخصوص در مچ دست فشار باعصاب در این بیماران دیده شود. اريتم کف دست ها گاهی دیده می شود که در حقیقت یک تورم عروقی در عروق کوچک دست ها می باشد.
ممکن است ضایعات دیگری بخصوص در بچه ها دیده شود. معمولا ۲۰% از بیماران دچار ندول های زیرجلدی می باشند که ممکن است در محل برجستگی های استخوانی یا در تاندون ها و بورس ها دیده شود و قطر آن بین ۳ میلیمتر تا ۳ سانتیمتر متفاوت است.
۵ تا ۱۰% از بیماران دچار بزرگی طحال بوده و در حدود ۳۰% از بیماران غدد لنفاوی بزرگ شده دارند مختصری تب، نقصان وزن بدن، خستگی، بیحالی و ضعف معمولا در بیماران دیده می شود.
لرز معمولا وجود ندارد ولی ممکن است در بچه ها همراه با شدت بیماری دیده شود. بعد از ماه ها یا سال ها ضخامت نسوج اطراف مفاصل دیده می شود که باعث تغییر شکلهای متعدد مفاصل می باشد.
تحلیل پوست و یا عضلات شایع است:
پوست معمولا براق و تحلیل رفته بوده و مفصل متورم و دوکی شکل بنظر می رسد. خشکی چشمان و قرنیه (و گاهی دهان و سایر نقاط مربوط بغشاء مخاطی) در این بیماران دیده می شود.
یافته های آزمایشگاهی:
پروتئین غیر طبیعی سرم معمولا دیده میشود که از همه مهمتر فاکتور آرتریت روماتوئید می باشد.
آزمایش های اختصاصی خاصی انجام می شود. هر چقدر حساسیت این تست ها بهتر باشد درصد مثبت بودن بالا خواهد بود. گاهی از اوقات در بیماران مسن یا بیماری های کبدی، بیماری های مزمن ريوى وسيفيليس بصورت غلط مثبت می شود که باید به آن توجه داشت.
یافته های رادیولوژیکی
در مراحل اولیه پوکی استخوان در اطراف مفاصل مبتلا و خوردگی های کناری سطح استخوان که از غضروف پوشیده نیست دیده می شود.
در مراحل بعدی خوردگیهای وسیع غضروف مفصلی سبب تنگی فاصله مفصلی می شود. باید توجه فوق العاده ای به ستون فقرات گردنی فوقانی بخصوص شود.
تشخیص افتراقی
تشخیص افتراقی آتریت روماتوئید از بقیه بیماریهای نسج همبندی تقریبا مشکل بلکه غیر ممکن است به هرحال خیلی از یافته های بالینی اغلب کمک به تشخیص می باشند.
تب روماتیسمی همراه با درد مهاجر مفاصل و تاثیر سالسیلات ها بمقدار کافی در رفع آن ممکن است نقرس با آرتریت روماتوئید اشتباه شود ولی شروع حاد بیماری در یک مفصل بالا بودن اسید اوریک و وجود کریستالهای اورات در مایع مفصلی خود کمک بزرگی است.
آرتریت چرکی، معمولا با لرز و تب ممکن است همراه باشد و پیدا کردن علل عفونت در مایع و یا تمرکز اولیه بیماری در نقاط دیگر کمک به تشخیص می باشد.
اگر هم میخواهید درباره آرتریت سپتیک بدانید مقاله« بیماری آرتریت سپتیک » را مطالعه کنید.
درمان بیماری آرتریت روماتوئید:
درمان محافظتی بیماری آرتریت روماتوئید که معمولا درد و التهاب بوسیله داروها و یا همراه با استراحت کنترل می شود این درمان ها را می توان به چند دسته تقسیم نمود:
۱- استراحت نسبی که مبتنی بر شدت و یا ضعف بیماری می باشد. استراحت مطلق ممکن است مضر باشد. بیماری که ناراحتی متوسطی دارد می تواند ٢ تا ٤ ساعت در روز استراحت داشته باشد این استراحت معمولا تا زمان بهبودی نسبی ادامه می یابد.
۲- استراحت فکری که باید همراه با استراحت نسبی باشد.
3- بیحرکتی و استراحت مفاصل – ممکن است بیمار چند بار در روز به شکم دراز بکشد تا از خمیدگی مفاصل بزرگ مثل ران ها و زانوان جلوگیری شود. این وضعیت ممکن است بین ۱۵ دقیقه تا دو ساعت در روز انجام گیرد. ممکن است جهت بیمار آتل درست نمود که مفاصل بطور کامل و در وضع مناسب بیحرکت باشند.
4- تمارین- در بیماران روماتیسمی، مهمترین عمل درمان فیزیکی است. بیمار روزی چند بار طبق برنامه باید به تقویت عضلات بپردازد.
در ادامه بیشتر آشنا شوید
درمان های محافظتی بیماری آرتریت روماتوئید
۵- گرما و سرما که برای استراحت عضلات بطور اولیه استفاده می شود. گرمای خشگ یا مرطوب بطور کلی موثر است. بعضی از بیماران بهبودی نسبی با قرار دادن سرد بطور موضعی حس می کنند.
٦- سالیسیلات ها- داروی انتخابی برای درمان می باشد (تا میزان ٤ تا ٦ گرم در روز بسته به تحمل بیمار می توان تجویز نمود.)
7- رژیم ـ موازنه غذائی مهم می باشد و هیچگونه پرهیز غذائی وجود ندارد. اگر مقدار غذای دریافتی روزانه از نظر تغذیه ای کافی باشد احتیاج به ویتامین و داروهای تقویتی اضافی نمی باشد.
8- داروهای خونزا مثل آهن فقط موقعی تجویز می شود که کمبود آهن وجود داشته باشد.
9- داروهای ضد التهابی: این داروها در صورتیکه تجویز شوند باید برای مدت کوتاهی حداکثر ٣ تا ٦ ماه مصرف گردند.
درمان به کمک ارایه اطلاعات به بیمار جدید ترین و کم هزینه ترین راه جهت ارتقای سطح سلامت و افزایش کیفیت زندگی افراد است. در اطلاعات درمانی آگاهی های لازم پیرامون وضعیت فعلی و راه کار های درمان و پیشگیری از بروز مجدد رخداد پاتولوژیک به بیمار آموزش داده شده و خود اوست که نقش محوری را در اصلاح وضعیت خود ایفا می کند
برای دریافت مشاوره و درمان سریعتر میتوانید با شماره 02143682 تماس بگیرید.