عارضه دنده گردنی در سایت مرکز پزشکی درمانی نسخه به شرح می پردازیم
دنده گردنی
عارضه دنده گردنی یک رشد بیش از حد و مادرزادی زائده سینه ای مهرۀ گردنی می باشد. این وضعیت غالباً بدون ایجاد علایم، به ویژه در سنین جوانی، وجود دارد. اما در دوران بزرگسالی با افتادگی تدریجی شانه اختلال عروقی یا عصبی ممکن است در اندام فوقانی روی دهد.
آسیب شناسی دنده گردنی:
زائده سینه ای رشد یافته ممکن است یک طرفه یا دو طرفه باشد این زائده ممکن است به صورت یک زائده استخوانی کوچک، یا به صورت یک دنده اضافی کامل دیده شود. در برخی بیماران، تنه عصبی بر روی دنده گردنی فشرده شده، علایم عصبی ایجاد می شود.
تغییرات عروقی احتمالاً به طور مشابه به علت آسیب موضعی شریان رخ می دهند و از این آسیب ها ممکن است لخته های خون به طور مکرر به عروق محیطی اندام فوقانی ارسال شوند.
یافته های بالینی عارضه دنده گردنی:
دنده گردنی غالباً بدون علامت است. هنگامی که علایم بروز می کنند، معمولاً در ابتدای بزرگسالی آغاز می شوند.
علایم بیماری ممکن است عصبی، عروقی یا هر دو نوع باشند.
علایم عصبی:
1-علایم حسی بیماری به صورت احساس درد و خواب رفتگی در ناحیه ساعد و کف دست می باشد، غالباً با تغییر وضعیت بازو به صورت موقتی بهبود می یابد.
2-علایم حرکتی بیماری به صورت ضعف فزاینده عضلات دست و دشواری در انجام حرکات ظریف انگشت می باشد.
در معاینه بالینی معمولاً یک ناحیه اختلال حسی گاهی بیحسی کامل – در ناحیه ساعد یا دست وجود دارد. ناحیه مبتلا با ناحیه توزیع هیچ یک از اعصاب محیطی همخوانی ندارد اما ممکن است به آسیب تنه تحتانی شبکه بازویی ارتباط داشته باشد.
تحلیل عضلات برجستگی بین استخوانی کف دست نیز ممکن است مشاهده شود.
علایم عروقی:
تغییراتی که مشاهده می شوند، از کبودی تیره رنگ پوست ناحیه ساعد و کف دست تا قانقاریا انگشتان متنوع میباشد.
نبض رادیال ممکن است ضعیف باشد یا وجود نداشته باشد.
یافته های رادیوگرافیک عارضه دنده گردنی :
در عکس های رادیوگرافی دنده غیر طبیعی مشاهده می شود که اگر کوچک باشد در نمای مایل بهتر دیده می شود.
در موارد مشکوک به انسداد عروقی، انجام آرتریوگرافی الزامی است.
تشخیص عارضه دنده گردنی :
مشاهده دنده گردنی در عکس رادیوگرافی اثبات نمی کند وجود این دنده، علت بروز علایم بیماری است. این اختلال را باید از وضعیت های زیر افتراق داد:
- از سایر علل درد و خواب رفتگی در ناحیه ساعد و کف دست
- از سایر علل تحلیل عضلات دست شامل اختلالات عصبی و اختلال در رشد عضلانی
- تغییرات عروق محیطی در اندام فوقانی.
تشخيص عارضه دنده گردنی علامتدار به وجود نشانه های عصبی ویژه یا اختلالات ،عروقی همراه با یک دنده گردنی قابل مشاهده بستگی دارد.
فتق دیسک بین مهره ای گردنی می تواند نمای بالینی عصبی مشابه با دنده گردنی به وجود آورد و در واقع غالباً علت بروز علایم نسبت داده شده به دنده گردنی می باشد؛ اما احتمال بهبودی خود به خودی علایم در فتق دیسک زیاد است که در مورد دنده گردنی این امر صادق نمی باشد با کشف انسداد شریان در آتریوگرافی می توان تشخیص بیماری را مسجل نمود.
درمان دنده گردنی:
روش درمان عارضه دنده گردنی به شدت تظاهرات بالینی و نشانه های عینی بستگی دارد. در موارد خفیف فیزیوتراپی به شکل ورزش جهت بهبود تون عضلات بالابرنده کمربند شانه ای کافی است. اما اگر نشانه های عصبی و عروقی قابل توجه بوده، به ویژه رو به افزایش هستند، انجام عمل جراحی عاقلانه می باشد.
در عمل جراحی، ابتدا یکی از عضلات گردن بریده می شود. اگر با این کار تنه تحتانی شبکه بازویی از فشار رهایی نیافت، باید عضله دیگری نیز بریده شود و دنده غیر طبیعی خارج گردد.
اگر تشخیص انسداد شریان پیش از بروز تغییرات غیر قابل برگشت در اندام انجام شود می توان آن را با پیوند وریدی درمان نمود.
سندرم اسكالنوس (سندرم دنده اول؛ سندرم خروجی قفسه سینه)
گاهی علایم عصبی ویژه عارضه دنده گردنی در نبود یک ناهنجاری اسکلتی قابل مشاهده روی می دهند.
این علایم به گیر افتادن رشته های عصبی بین دنده اول و ترقوه (تحت فشار قرار گرفتن دنده ای – کلاویکولی) و یا بین دنده اول و عضله اسکالنوس قدامی، و یا فشار بر تنه تحتانی شبکه بازویی توسط دنده اول طبیعی نسبت داده می شوند.
بروز این علایم به طور شایعتر به علت وجود یک نوار فیبروی محکم در عضله می باشد که باعث فشار بر تنه تحتانی شبکه بازویی می شود. این نوار هنگام جراحی قابل مشاهده است، علایم این بیماری به آسانی با علایم فتق دیسک بین مهره ای اشتباه می شود.
درمان این بیماران مانند موارد فتق دیسک گردن باید ابتدا به صورت محافظه کارانه باشد.
بهبود تدریجی علایم از تشخیص فتق دیسک گردن حمایت می کند، اما اگر علایم به مدت طولانی بدون تغییر باقی ماندند، احتمالاً علت صحيح بروز علایم سندرم اسکالنوس می باشد.
در این موارد، بازکردن محل شبکه بازویی بریدن عضلات اسکالنوس قدامی و میانی و در صورت لزوم برداشتن دنده اول عاقلانه است.
درمان به کمک ارایه اطلاعات به بیمار جدید ترین و کم هزینه ترین راه جهت ارتقای سطح سلامت و افزایش کیفیت زندگی افراد است. در اطلاعات درمانی آگاهی های لازم پیرامون وضعیت فعلی و راه کار های درمان و پیشگیری از بروز مجدد رخداد پاتولوژیک به بیمار آموزش داده شده و خود اوست که نقش محوری را در اصلاح وضعیت خود ایفا می کند
برای دریافت مشاوره و درمان سریعتر میتوانید با شماره 02143682 تماس بگیرید.