روش موثر کنترل شایع ترین علل افزایش وزن در سایت مرکز پزشکی درمانی نسخه به شرح می پردازیم
علل افزایش وزن:
علل افزایش وزن می تواند ناشی از عوامل فیزیکی، روانی و اقتصادی – اجتماعی باشد.
۶ الی ۱۵ درصد کودکان و بزرگسالان افزایش وزن دارند. تقریباً ۲۵ درصد مردان و ۳۰ درصد زنان دچار افزایش وزن هستند.
رابطه معکوسی بین وضعیت اقتصادی – اجتماعی و شیوع چاقی وجود دارد. عوامل ژنتیکی مانند تیپ چاق و توزیع آن ها، نقش مهمی در نحوه افزایش وزن یا کاهش آن دارند. تاکنون شایعترین علت دریافت کالری بیش از حد است.
تغییرات اشتها یا متابولیسم ناشی از داروها نیز شایع هستند. تنها در موارد نادری علل فیزیکی مانند عدم تعادل غددی یافت می شوند.
شایع ترین علل افزایش وزن:
افزایش دریافت کالری شایع ترین علت افزایش وزن است. بسیاری از بیماران نسبت به بحث در مورد عادات تغذیه ای خود بی میل هستند، یا نحوه تأثیر میزان و نوع غذایی که می خورند را بر روی افزایش وزن نمی دانند.
از روش های موثر جهت کنترل افزایش وزن:
یکی از ابزار و روش موثر کنترل شایع ترین علل افزایش وزن ارزیابی رژیم غذایی تهیه برنامه ای به وسیله بیمار و سپس تحلیل کالری مصرفی است.
این اندازه گیری کالری هنگامی که با تخمین یا اندازه گیری میزان درست متابولیسم همراه شود، می تواند ارزیابی مناسبی از علل احتمالی افزایش وزن بیمار باشد.
تاثیر داروها در افزایش وزن:
یکی از روش موثر کنترل شایع ترین علل افزایش وزن رده های دارویی متعددی هستند که با افزایش وزن مرتبط هستند.
مکانیسم این داروها معمولاً به خوبی شناخته نشده است. ولی این داروها می توانند هم روی اشتها و هم روی متابولیسم اثر داشته باشند.
دوز دارو و نحوه مصرف آن نیز می تواند نقش داشته باشد. به طور کلی هر چه دارو آرام بخش تر باشد، توانایی بالقوه بیشتری برای افزایش وزن دارد.
نقش انسولین در افزایش وزن بدن افراد: انسولین احتمالاً از طریق هیپوگلیسمی افزایش وزن را تحریک می کند. تأثیر آن روی افزایش وزن وابسته به دوز است.
در کارآزمایی کنترل دیابت و عوارض آن وزن به میزان kg 1/5 در گروه درمان شدید و kg 4/2 در گروه درمان معمولی افزایش یافت. هیازولیددیون ها مانند پیوگلیتازون روزی گلیتازون نیز با افزایش وزن همراهند ولی مت فورمین با افزایش وزن همراه نیست.
نتیجه قطع مصرف سیگار در کاهش وزن:
ترک سیگار معمولاً با افزایش متوسطی در وزن به میزان ۱۰ پوند همراه است. و روش موثر کنترل شایع ترین علل افزایش وزن می باشد.
هنگامی که استفاده از نیکوتین قطع شود سرعت متابولیسم بیمار در حالت استراحت کاهش می یابد و ممکن است هم زمان افزایش دریافت کالری هم روی دهد. این تأثیر بیش از ۲ ماه دوام نمی آورد.
اختلالات روانی، حالات روحی، افسردگی و نقش آن در افزایش وزن:
اختلالات روانی باید در ارزیابی افزایش وزن مورد توجه قرار گیرند. بسیاری از اختلالات عصبی و برخی حالات افسردگی ممکن است شامل افزایش خوردن باشند.
اختلال پرخوری عصبی:
از میان اختلالات شدید پرخوری عصبی بیشترین ارتباط را با افزایش وزن دارد. این بیماری با پرخوری و محدودیت کالری متناوب همراه است.
پرخوری عصبی باید از سایر انواعی که در آنها استفراغ منجر به کاهش وزن می شود افتراق داده شود.
پرخوری عصبی از آن چه که قبلاً تصور میشد شایع تر است و 10 درصد خانم ها و ۱ تا ۲ درصد آقایان را در ایالات متحده گرفتار می کند.
بیماری های برگرفته از تغییر فصول مانند افسردگی زمستانی که معمولاً در عرض های جغرافیایی شمالی دیده می شود با افزایش وزن مرتبط بوده است.
آزمایش روتین خونی جهت شناخت زودهنگام علل افزایش وزن:
بیوشیمی های روتین خون می تواند راهنمایی های متعددی برای علل افزایش وزن در اختیار ما قرار دهد. شیوع بالایی از افزایش وزن سریع با مرحله شروع دیابت غیر وابسته به انسولین همراه است.
سایر اختلالات الکترولیتی مانند اختلالات پتاسیم و در علل بیماری کوشینگ (در اثر افزایش فعالیت غده آدرنال ایجاد می شود) یافت می شود.
اگر هر کدام از این اختلالات مورد شک باشد تنها یکی از هورمون های غده فوق کلیه آزمون بسیار مؤثر است. اگر این هورمون بالا بود آنگاه آزمون سرکوب دگزامتازون باید انجام گیرد تا تشخیص بیماری قطعی تر شود.
آیا کم کاری تیروئید می تواند علت شایعی برای افزایش وزن باشد؟
برخلاف آن چه معمولاً در مورد افزایش وزن انتظار داریم، کم کاری تیروئید علت نادری برای این حالت است. حتی در موارد نقص شدید هورمون تیروئید که در میگزوم دیده می شود عمده افزایش وزن ها ثانویه به احتباس مایع است در برخی موارد افزایش وزن هنگامی که تجویز هورمون مصنوعی اضافی قطع شده ایجاد می شود.
درمان و روش موثر کنترل شایع ترین علل افزایش وزن:
هنگامی که فردی دچار افزایش وزن می شود، مهمترین راه درمان و جلوگیری از آن مراجعه به پزشک متخصص است، تا علت اصلی این افزایش وزن شناسایی شود، چرا که شناخت علت اصلی آن به درمان و پیشرفت افزایش وزن کمک می کند.
پس از شناخت علل افزایش وزن با درمان صحیح و اصولی آن توسط پزشک، همچنین اصلاح سبک زندگی انجام فعالیت های روزانه به طور منظم و تغذیه صحیح در کنار راه های درمان می توان از افزایش بی رویه جلوگیری کرد و هر چه زودتر آن را کاهش داد.
همچنین اگر علت این افزایش ، بیماری خاصی باشد آن را تشخیص داده و جهت درمان بیماری اقدام کرد.
درمان به کمک ارایه اطلاعات به بیمار جدید ترین و کم هزینه ترین راه جهت ارتقای سطح سلامت و افزایش کیفیت زندگی افراد است. در اطلاعات درمانی آگاهی های لازم پیرامون وضعیت فعلی و راه کار های درمان و پیشگیری از بروز مجدد رخداد پاتولوژیک به بیمار آموزش داده شده و خود اوست که نقش محوری را در اصلاح وضعیت خود ایفا می کند
برای دریافت مشاوره و درمان سریعتر میتوانید با شماره 02143682 تماس بگیرید.