تومورهای مربوط به ستون فقرات در سایت مرکز پزشکی درمانی نسخه به شرح می پردازیم
تومورهای مربوط به ستون فقرات، طناب نخاعی و ریشه های عصبی آن
طبقه بندی و آسیب شناسی:
تومورهای مربوط به نخاع و ریشه های عصبی آن، مانند ناحیه گردن، ممکن است از بافت های زیر منشأ بگیرند:
۱. از استخوانهای ستون فقرات
۲. از مننژیا به ندرت طناب نخاعی
۳. از غشای فیبروی اعصاب محیطی (نوروفیبروما)
۴. از بافت های نرم مجاور.
تومورهای مربوط به ستون فقرات ممکن است خوش خیم باشد اما اكثراً بدخيم هستند. این تومورها ممکن است اولیه باشند اما تومورهای متاستاتیک بیشتر هستند.
یک تومور مننژ (مننژیوما) ممکن است علت ناشایع فشار بر طناب نخاعی یا ناحیه دم اسب باشد.
یک نوروفیبروما که درون کانال نخاعی رشد می کند نیز ممکن است عصب مربوطه فشار آورد.
یافته های بالینی تومورهای مربوط به ستون فقرات
اثرات این تومورها بسته به محل و ماهیت تومور متنوع است به طور کلی اثرات این تومورها را می توان در سه گروه معرفی نمود:
تخریب موضعی استخوان در تومور ستون فقرات:
شایع ترین علت بروز این وضعیت وجود یک تومور بدخیم استخوان های ستون فقرات می باشد.
علامت عمده بیمار درد است که ثابت بوده، به تدریج شدت آن افزایش می یابد. تظاهرات عصبی همراه ناشی از درگیری طناب نخاعی و ریشه های عصبی آن نیز به طور شایع وجود دارند.
گاهی بدشکلی ستون فقرات به علت درهم شکستن ساختارهای استخوانی از لحاظ بالینی مشهود است و یا محدودیت قابل توجه حرکات ستون فقرات به علت اسپاسم محافظتی عضلات دیده می شود.
فشار بر طناب نخاعی:
این وضعیت به علت تومورهای طناب نخاعی یا مننژ آن، تومورهای عصبی (نوروفیبروما) یا تومورهای استخوان های ستون فقرات ممکن است رخ دهد.
علایم بالینی به محل دقیق تومور بستگی دارد به صورت تیپیک هنگامی که طناب نخاعی به تدریج تحت فشار قرار می گیرد، ابتدا درد ریشه ای (درد ناحیه لگن در تومورهای ناحیه سینه ای درد ناحیه اندام تحتانی در تومورهای ناحیه کمر) روی می دهد و متعاقب آن ضعف عضلانی ناشی از آسیب نورون حرکتی منطبق با محل تومور و اختلال حسی پیشرونده و فلج عضلانی ناشی از آسیب نورون حرکتی فوقانی در زیر سطح ضایعه و در نهایت، اختلال عملکرد روده و مثانه دیده می شود.
اختلال عملکرد اعصاب محیطی:
اعصاب محیطی – به ویژه اعصاب ناحیه دم اسب – ممکن است به علت تومورهای خود اعصاب (نوروفیبروما)، تومورهای ستون فقرات ( خوش خیم یا بدخیم)، یا تومورهای موجود در مسیر عصب (مثلاً تومورهای دنده یا تومور منشأ گرفته از لگن یا درون لگن ) گرفتار شوند.
یافته های بالینی این اختلال به عصب درگیر و میزان آسیب عصبی بستگی دارد. به صورت تیپیک درد ثابت و پیشرونده و در نهایت شدید، در مسیر عصب گرفتار همراه با اختلال حسی، ضعف عضلانی فزاینده و کاهش رفلکس ها در مسیر عصب وجود دارد.
تومورهایی که باعث اختلال عملکرد ناحیه دم اسب می شوند، معمولا باعث بروز احتباس ادراری می گردند.
تصویر برداری در تومورهای مربوط به ستون فقرات:
عکس های رادیوگرافی ساده معمولاً به کشف تومورهای برخاسته از استخوان های ستون فقرات یا تومورهایی که از خارج استخوان را مورد تهاجم قرار داده اند، کمک می کنند.
در مواردی که مهره ها به علت یک تومور تخریب شده اند دیسک های بین مهره ای مجاور به طور تیپیک سالم هستند.
این یافته به افتراق این ضایعات از آسیب مهره ها به علت عفونت کمک می نماید زیرا در عفونت ها دیسک بین مهره ای در مراحل اولیه درگیر و تخریب می شود.
در رادیوگرافی قفسه سینه ممکن است یک تومور اولیه ریه یا یک متاستاز کشف شود و رادیوگرافی از سایر استخوان ها ممکن است در تشخیص تومورهای منتشر کمک نماید.
انجام MRI برای تعیین میزان گسترش واقعی تومور و میزان گرفتاری سایر بافتها ضروری می باشد.
تشخیص تومور ستون فقرات:
احتمال وجود یک تومور همیشه باید در تشخیص افتراقی کمر درد و دردهای اندام تحتانی در خاطر باشد به ویژه هنگامی که نشانه های رادیوگرافیک خوردگی یا در هم شکستن مهره ها یا اختلالات عصبی در تنه، اندامهای تحتانی و احشا وجود دارد .
سابقۀ بروز تدریجی و افزایش مداوم علایم بدون بهبودی همیشه احتمال وجود یک تومور را مطرح می کند. در این موارد، باید همیشه بررسی دقیق از نظر وجود یک تومور اولیه در نقطه ای از بدن به عمل آید.
درمان در تومورهای مربوط به ستون فقرات:
روش درمان به محل و ماهیت تومور بستگی دارد اما باید به خاطر داشت بسیاری از این بیماران برای مدتی قابل توجه زنده می مانند و ممکن است به درمانی فعالانه (به جز تجویز مسکن برای تسکین درد ) فزاینده نیاز داشته باشند.
پرتو درمانی ضایعات استخوانی و گاهی انجام عمل جراحی برای فشار بر طناب نخاعی و جوش دادن مهره ها کاهش ممکن است در موارد انتخابی انجام شود.
سایر تومورهای تنه
تومورهای جناغ و دنده ها:
استخوان جناغ و دنده ها حاوی مقادیر فراوانی مغز استخوان قرمز می باشند و مکانی مطلوب برای ایجاد تومورهای متاستاتیک منتقل شده از مسیر جریان خون محسوب می شوند.
بررسی بافت شناسی مغز استخوان جناغ (که با شکافتن استخوان جناغ به دست می آید) غالباً برای تشخيص موارد مشکوک به وجود تومورهای متاستازی مهم می باشد و در مواد موجود در مغز این استخوان غالباً سلول های توموری را حتی در غیاب متاستاز بالینی واضح می توان شناسایی نمود.
تومورهای استخوان کتف:
شایعترین تومور استخوان کتف، کندروما می باشد.
این تومور از سطح صاف استخوان کتف به سمت خارج رشد میکند و کندروما ممکن است به اندازه بزرگی برسد.
این تومور اگر چه در ابتدا خوش خیم است، اما در خطر تغییرات بدخیمی و تبدیل شدن به کندروسارکوم قرار دارد به همین علت، کندرومایی که به نظر می رسد در حال بزرگ شدن است همیشه باید با محدوده کافی از استخوان سالم اطرافش برداشته شود.
قسمت بزرگی از استخوان کتف را می توان بدون آن که اختلال جدی به وجود آید، برداشت.
درمان به کمک ارایه اطلاعات به بیمار جدید ترین و کم هزینه ترین راه جهت ارتقای سطح سلامت و افزایش کیفیت زندگی افراد است. در اطلاعات درمانی آگاهی های لازم پیرامون وضعیت فعلی و راه کار های درمان و پیشگیری از بروز مجدد رخداد پاتولوژیک به بیمار آموزش داده شده و خود اوست که نقش محوری را در اصلاح وضعیت خود ایفا می کند
برای دریافت مشاوره و درمان سریعتر میتوانید با شماره 02143682 تماس بگیرید.