بیماری پولیو یا فلج اطفال در سایت مرکز پزشکی درمانی نسخه به شرح می پردازیم
بیماری پولیو یا فلج اطفال
همانطور که می دانیم عامل این بیماری ناشی از عفونت با ویروس پولیو است. بیماری پولیو یا فلج اطفال نوعی بیماری حاد ویروسی است که ممکن است دستگاه گوارش و در بعضی مواقع دستگاه عصبی را درگیر کند.
این بیماری از طریق دهان وارد بدن انسان می شود چرا که تنها انسان ها را آلوده می کند و در بافت های لنفاوی و حلق و روده تکثیر می شود. دوره کمون این بیماری حدودا بین یک هفته تا 10 روز است ولی گاهی اوقات می تواند تا یک ماه نیز باشد.
راه های درمان بیماری پولیو یا فلج اطفال:
تقریبا هیچ درمان ویژه ای برای بیماری پولیو یا فلج اطفال وجود ندارد. در تعداد اندکی از بیماری ها پزشک قادر نیست بر سیر بهبودی بیماری اثر بگذارد. بیمار بسته به شدت آسیب عصبی ممکن است قدرت عضلانی خود را باز یابد و یا این که بهبود نیابد و پزشک در این باره نمی تواند هیچ کاری انجام دهد.
وظایف اصلی گروه ارتوپدی در مورد این بیماران عبارتند از پیشگیری از بروز بدشکلی اندام، کمک به بازگشت قدرت عضلات با انجام فعالیت تدریجی و کاهش معلولیت باقی مانده در مرحله انتهایی با استفاده از وسایل کمکی مناسب یا انجام جراحی بر مفاصل یا عضلات درمان مناسب برای هر مرحله بیماری بهتر است جداگانه توضیح داده شود.
مرحله آغاز علایم بیماری پولیو:
بیمار باید در بستر استراحت نماید و در صورت نیاز، مسکن برای بیمار تجویز گردد.
مرحله بروز بیشترین فلج:
در این مرحله اگر فلج عضلات تنفسی روی دهد استفاده از دستگاه تهویه مصنوعی ضروری می باشد. اندام های فلج شده، جهت جلوگیری از بروز جمع شدگی عضلات و بدشکلی اندام باید به وسیله آتل گیری در وضعیت خنثی حفظ شوند.
بدشکلی ثابت اکوینوس در مچ و کف پا به ویژه در موارد فلج عضلات قدام ساق پا شایع می باشد مگر این که کف پا در وضعیت با زاویه قائم نسبت به ساق پا حفظ شود. حرکت مفاصل در حدی که درد اجازه می دهد باید به طور روزانه در تمام محدوده حرکات مفاصل انجام شود.
درد عضلاتی ممکن است با گرم کردن موضعی (مثلاً حوله گرم) کاهش یابد. استراحت بیمار در بستر در این مرحله از بیماری پولیو به شدت و میزان گسترش فلج عضلانی بستگی دارد.
مرحله بهبودی بیماری پولیو:
در این مرحله بیمار باید تحت نظر یک متخصص فیزیوتراپی ماهر قرار گیرد. هر عضله ای که به نظر می رسد در حال بهبودی است، ابتدا به صورت نرم و تدریجی و سپس با تمام قوا باید ورزش داده شود تا حداکثر توانایی عضلانی به دست آید.
باید به یاد داشت که بازیابی قدرت عضلات تا حدودی به علت بهبودی سلول های عصبی آسیب دیده و تا حدودی به علت کاهش رشته های عضلانی آسیب ندیده است.
در صورت امکان در این مرحله باید بیمار را تشویق به راه رفتن نمود و در صورت نیاز از وسایل کمکی مانند عصای زیر بغل یا عصای دستی استفاده کرد.
مرحلۀ فلج باقی مانده در بیماری پولیو یا فلج اطفال:
معلولیت را می توان در این مرحله با استفاده از وسایل کمکی خارجی (ارتوزها) و یا انجام جراحی غالباً کاهش داد.
ارتوزها :
ارتوز ها یا بریس ها وسایلی هستند که به افراد کمک می کنند تا وضعیت اندام ها یا عضو بدنشان اصلاح شود. هدف از استفاده از ارتوزها، حمایت از مفاصلی است که عضلات اطراف آنها به اندازه کافی در کنترل فرد نیستند.
این وسایل بیشتر برای اندام تحتانی و ستون فقرات به کار می روند تا برای اندام فوقانی.
وسایل زیر به طور شایع برای این بیماران بـه کـار می روند:
- استفاده از بریس کمری جهت حمایت از عضلات ضعیف شده ستون فقرات
- حمایت از شکم جهت جلوگیری از بیرون زدگی شکم هنگام ضعف عضلات شکم
- ارتوز زانو جهت نگهداری زانو در وضعیت باز شده در موارد فلج شدید عضلات
- بریس زیر زانو جهت تثبیت مفصل مچ پای شل یا مفاصل کف پا
- ارتوز مچ و کف پا جهت حفظ کف پا در وضعیت دورسی فلکشن در موارد فلج عضلات مربوطه.
درمانهای جراحی:
دو گروه اصلی اعمال جراحی بیماری پولیو یا فلج اطفال وجود دارند:
۱. آرترودز مفاصل
۲. انتقال تاندون ها یا عضلات
- عمل جراحی آرترودز:
روش آرترودز، روشی مفید جهت تثبیت مفاصلی است که عضلات کنترل کننده آن ها فلج شده اند. این نوع عمل جراحی به ویژه برای مفاصل شانه، آرنج، مچ دست، ستون فقرات، مچ پا و کف پا قابل انجام است.
عمل جراحی انتقال تاندون ها یا عضلات
هدف از اعمال جراحی انتقال عضلات یا تاندون ها، استفاده از یک عضله سالم و جایگزین نمودن آن به جای عضله فلج شده است. این روش عمدتاً در اندام فوقانی کاربرد دارد.
مثال های این نوع عمل جراحی عبارتند از:
انتقال قسمتی از عضله پکتورالیس ماژور جهت جایگزین نمودن عملکرد فلکسورهای فلج شده آرنج، انتقال فلکسورهای مچ دست تا به عنوان اکستنسورهای انگشتان عمل کنند. انتقال تاندون عضله فلکسور سطحی انگشتان دست جهت جایگزینی عضلات اکستنسور فلج شده.
درمان به کمک ارایه اطلاعات به بیمار جدید ترین و کم هزینه ترین راه جهت ارتقای سطح سلامت و افزایش کیفیت زندگی افراد است. در اطلاعات درمانی آگاهی های لازم پیرامون وضعیت فعلی و راه کار های درمان و پیشگیری از بروز مجدد رخداد پاتولوژیک به بیمار آموزش داده شده و خود اوست که نقش محوری را در اصلاح وضعیت خود ایفا می کند
برای دریافت مشاوره و درمان سریعتر میتوانید با شماره 02143682 تماس بگیرید.