آرتروز مفصل زانو در سایت مرکز پزشکی درمانی نسخه به شرح می پردازیم
آرتروز زانو
تعارف آرتروز مفصل زانو:
1- آرتروز در لغت به معنای فرسودگی مفاصل است و شاید بتوان آن را غرامت سن پیری نامید ولی همیشه اینطور نیست که تنها افراد مسن دچار آن شوند. آرتروز یا استئوآرتریت یک بیماری دژنراتیو است که در همه جا و همه وقت بر انسان عارض شده و بستگی به خرابی غضروف دارد.
۲- آرتروز عارضه یا مرض مستقل و مزمن مفصلی است که هیچ گونه ارتباطی با عفونت و یا بیماریهای سیستماتیک نداشته بلکه به عوامل زیادی نظیر، سن و یا هر گونه اختلالی که منجر به انهدام غضروف مفاصل شود مرتبط است.
۳- استئوآرتریت یک بیماری دژنراتیو یا فرسودگی مفاصل است که در هر شرایطی می تواند مفاصل انسان را درگیر نموده و بستگی با خرابی غضروف مفصلی دارد.
4.آرتروز عبارت است از تورم در غضروف مفصلی که در مراکز مفصل رخ می دهد.
انواع آرتروز
برای آرتروز تقسیم بندی مهمی را نمی توان قائل شد ولی می توان بطور اعم آن را به دو دسته اولیه و ثانویه تقسیم کرد:
آرتروز اولیه:
این آرتروز در واقع از ابتدا وجود داشته علت مشخص (عامل اتیولوژیکی) خاصی بوجود آمده اند. در واقع ناهنجاری اولیه مربوط به مفاصلی می باشد که یا به طور مادرزادی وجود داشته اند و یا در زمان خاصی بدون علت بوجود آمده اند.
آرتروز ثانویه:
آرتروز با علل مشخص اتیولوژیکی بوده و عموماً در میانسالی افراد را دچار می کند. اغلب در مفاصل تحتانی دیده می شود و نتیجه خراب شدن غضروف به علل مختلف مثل آرتریتهای عفونی، تروماتیسم مستقیم و غیر مستقیم، مفاصل نکروزها و ضایعات منیسک است که بر اثر فشار نامتعادل بودجود می آید.
علل بوجود آورنده آرتروز
1-در نوع اولیه:
سن – ساختمان بدن(تیپ ظاهری و ناهنجاری مفاصل) و اعضای آن – علت ژنتیکی و علل ناشناخته دیگر
۲- در نوع ثانویه:
الف) ناصافی سطوح مفاصل به علت شکستگیهای ایجاد شده در آنها
ب) تحمل فشار غیر متعادل بر یک قسمت از سطح مفصلی
ج) قطع ارتباط خونی و کم خونی که در استخوان زیر غضروفی بوجود می آید.
د) عدم ثبات مفاصل
ه)ایجاد و اصطکاک به علت وجود اجسام خارجی در داخل مفصل
و) ضرباتی که مستقیماً به مفصل وارد می شود سبب خونریزیهای زیاد در داخل مفصل یا شکستگی و ترک مفصلی می گردد.
این عارضه معمولاً یک مفصلی و به طور قرینه در دو مفصل دیده می شود ولی چند مفصلی هم نادر نیست. معمولاً بعد از ۴۰ سالگی و نسبت به افزایش سن بیشتر دیده می شود.
در مجموع در جنس زن فراوانتر از مرد بخصوص در بعضی مفاصل، مثل زانو (آرتروز مفصل زانو) و مفاصل انگشتان پا دیده می شود.
در ادامه بیشتر با علل بوجود آورنده آرتروز آشنا میشوید
بطور کلی این ضایعات به ترتیب مفاصل بین مهره ای و مفصل ران ،زانوها مفاصل بین انگشتی و کفی شست پا را می گیرد ابتلای مفاصل پا کمتر از دست دیده می شود. ولی ابتلای مفاصل زانوها و ران فراوان است.
اولین تاریخ از بین رفتن غضروف مفصلی معمولاً با پیری زودرس این بافت همراه است. زیرا خرابی آرتروز زانو بطور تشریحی با مفصل پیر قابل مقایسه است. دلایل این پیری زودرس شامل عوامل عمومی و موضعی می شود که عبارتند از:
الف: عوامل عمومی عامل عروقی، اختلالات متابولیک عامل ارث
ب: عوامل موضعی، در رفتگی شکستگی مفصل
اتیولوژی آرتروز زانو (علت شناسی)
در افراد مسن و چاق و بیشتر نزد خانم ها مشاهده می گردد. در تأکید بر روی آرتروزها با محور مستقیم زانو می شود نه آرتروز به علت محور کج پا بر حسب نوع تغییرات محور زانو در اثر آرتروز آن را به ۵ دسته مشخص تقسیم بندی می کنند:
دسته اول:
۱- زانوی ضربدری
۲- زانوی پرانتزی
۳- زانوی عقب رفته
دسته دوم:
تغییرات آرتروزی بعد از ضربه
دسته سوم:
آرتروزهای بعد از عمل جراحی
دسته چهارم:
آرتروزهای که خود بخود ایجاد شده اند بدون تغییر شکل محوری
دسته پنجم:
آرتروزهای ثانویه
بطور کلی آرتروز ممکن است در اثر شکنندگی ذاتی وجود داشته باشد این شکنندگی ممکن است در اثر به هم خوردگی تعادل هورمونی یا الکترولیتها بر اثر بالا رفتن سن ایجاد گردد.
و یا بر اثر ابتلا به یک ضایعه مزمن قدیمی مثل آرتریت و یا هموفیلی که بر اثر خونریزی مکرر باعث خرابی غضروف مفصلی می گردد بوجود می آید و عامل دیگری مثل ضایعات ،منیسک عدم تعادل کشکک و در رفتگی عود کننده حاصل میشود.
ولی بیشتر اوقات علت واقعی آن عبارتست از فشار زیاده از حد که بر یک قسمت از غضروف وارد می شود و به طور سیستماتیک می توان آن را به دو دسته تقسیم کرد:
علل داخلی مفصل آرتروز زانو
-شکستگی صفحه های درشت نئی و کوندیل ران که باعث خرابی مفصل و به هم خوردن آن می گردد.
– ضایعات منیسک
– شلی لیگامانی
علل خارجی مفصلی آرتروز زانو
علل خارجی مفصلی با اضافه کردن بار بر روی مفصل که چندان هم شناخته شده نیست مورد بررسی قرار می گیرد این تسور شارژ به علت خاصیت مکانیکی زانو می باشد.
پاتولوژی آرتروز زانو
ضایعات آسیب شناسی که در جریان آرتروز مفصل زانو بوجود می آید اصولاً مربوط به کاری است که این مفصل انجام میدهد این ضایعات را باید از ضایعاتی که بر اثر بالا رفتن سن و یا پیری بوجود می آید مشخص نمود.
گر چه فاکتور سن رل بسیار مهمی در ابتلا به آرتروز بازی می کندولی دو فرق مهم قابل ذکر است:
۱- در پیری عدم هماهنگی و اختلال در مفصل دیده نمی شود ولی در آرتروز مشاهده می گردد.
۲- در پیری غضروف خیلی کم صدمه دیده و هیچ وقت استئوفیت دیده نمی شود ولی در آرتروز وقتی استخوان تغییرات عمیقی می یابد استئوفیت دیده می شود.
برای دریافت مشاوره میتوانید با شماره 02143682 تماس بگیرید